top of page
 • marjolein7

Vakantiegeld en andere bijzondere beloningen in 2016 anders dan gewend


Vanaf 2016 moet uw werkgever of uitkeringsinstantie op een andere manier belasting inhouden op bijzondere beloningen, zoals vakantiegeld, een bonus of een 13e maand. Hierdoor houdt u een ander bedrag over dan u gewend was.

Als u in loondienst bent, of een uitkering krijgt, houdt uw werkgever of uitkeringsinstantie belasting in op uw loon en betaalt deze voor u aan de Belastingdienst. Dit heet de loonheffing. Uw werkgever of uitkeringsinstantie moet de loonheffing inhouden volgens bepaalde tabellen.

Krijgt u vakantiegeld en/of een andere bijzondere beloning in 1 keer uitbetaald? Dan houdt uw werkgever of uitkeringsinstantie hierop loonheffing in, net als op uw maandelijkse loon of uitkering. Vanaf 2016 kan uw werkgever of uitkeringsinstantie hiervoor alleen nog de tabel bijzondere beloningen gebruiken. Ook houdt de tabel bijzondere beloningen er nog meer rekening mee dat de arbeidskorting inkomensafhankelijk is.

Doordat de loonheffing over vakantiegeld en andere bijzondere beloningen is veranderd, betaalt u een ander bedrag aan belasting dan u gewend was.

 • Is uw jaarinkomen ongeveer € 18.000 of lager? Dan betaalt u minder belasting en krijgt u meer vakantiegeld uitbetaald.

 • Is uw jaarinkomen hoger dan € 18.000? Dan betaalt u meer belasting en krijgt u minder vakantiegeld uitbetaald.

Ook is er nu minder verschil tussen de loonheffing die uw werkgever inhoudt en de inkomstenbelasting die u zelf moet betalen. Zo wordt de kans kleiner dat u bij uw aanslag inkomstenbelasting over 2016 moet bijbetalen, of dat u grote bedragen terugkrijgt.

Wat is een bijzondere beloning?

Met een bijzondere beloning bedoelen wij bijvoorbeeld:

 • vakantiegeld

 • 13e maand

 • gratificatie

 • bonus

 • uitbetaling overwerkuren

 • afkoop vakantiedagen

 • nabetalingen salaris

Recent Posts

Archive

Follow Us

 • Grey Facebook Icon
 • Grey Twitter Icon
 • Grey LinkedIn Icon
bottom of page